[...] nie jest to 4kcal. Bankowo nie są to cukry. Więc co? Po analizie można dojść do wniosku że można by je wliczając jako Fat! W końcu w jelitach moga (lecz nie musza!) powstać kwasy tłuszczowe. Ale ten Fat to nie taki normalny Fat bo.miałby tylko 2kcal (a nie 9) czy nawet 4 jak węgle,więc też nie węgle. Więc nie wnikam. Nie wliczam. Można [...]
[...] wchłaniania tłuszczów. Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy [...]
[...] - fakty, nie mity O właściwościach zdrowotnych masła i margaryny decyduje skład tłuszczu. Większość, bo aż około 50% kwasów tłuszczowych obecnych w maśle, stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, charakterystyczne właśnie dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego; 34-35% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6% - wielonienasycone kwasy [...]
Olej kokosowy zawiera głównie średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są szybko przekształcane w wątrobie i absorbowane w postaci energii, oraz całkowicie spalone i nie przechowywane jako tłuszcz.
[...] tzw. "pompy mięśniowej", czyli wyraźnego powiększenia objętości trenowanych partii mięśniowych, a także lepszego zaopatrzenia ich w substancje odżywcze. Aminokwasy te są również niezbędne w tzw. cyklu mocznikowym, gdzie umożliwiają neutralizację toksycznego amoniaku w mocznik. Leucyna jest bezsprzecznie najważniejszym aminokwasem [...]
[...] o podnoszenie cholesterolu, podnosi głownie frakcję HDL. Żaden inny kwas tłuszczowy nie podnosi cholesterolu HDL tak skutecznie jak laurynowy kwas tłuszczowy. Nasycone kwasy tłuszczowe ogólnie skuteczniej podnoszą cholesterol HDL(zwłaszcza korzystną podfrakcję HDL2) niż nienasycone kwasy tłuszczowe. Co ważne w całej układance poziom HDL [...]
zakrzes magnes to nie magnez wcale nie zawiera 4 razy wiecej a ty;lko 2 razy Ryż brązowy 100 g produktu zawiera: Białko Tłuszcze Węglowodany (strawne) 7.1 1.9 68.1 Uwaga: Ostrożnie. Prodkut zawiera dużą ilość węglowodanów i jest produktem na surowo niejadalnym. Pozostałe dane: Wartość energetyczna : 322 Odpadki : 0 Kwasy tłuszczowe [...]
[...] tłuszczowe mogą zostać natychmiast spalone w celu wytworzenia energii, bądź mogą zostać wykorzystane do tworzenia glukozy w procesie zwanym glikogenezą. Z tego co wiem, to kwasy tłuszczowe nie mogą zostac przetworzone u człowieka na glukozę, potrzebny by był do tego cykl glioksylanowy, a ten występuje tylko u roślin. Taki bład w artykule... Z [...]
[...] twój organizm. Najlepszym remedium na "napompowanie" wodą jest picie więcej wody! Q. Dlaczego powinienem spożywać EFA (Essential Fatty Acids) - odżywcze kwasy tłuszczowe, nasycone kwasy tłuszczowe? Nie chcę jeść tłuszczy, bo tłuszcz w jedzeniu to tłuszcz "na mnie".. A. Tłuszcz w diecie nie powoduje otłuszczenia. [...]
Niezbędne kwasy tłuszczowe Osoby chcące schudnąć lub rozbudować mięśnie często stosują dietę ubogą w tłuszcze. Pozornie jest to słuszne, ponieważ każdy gram tłuszczu ma dwa razy więcej kalorii niż białko lub węglowodany. Po wyeliminowaniu tłuszczu organizm powinien zatem wytwarzać więcej tkanki beztłuszczowej. W praktyce dieta uboga w tłuszcze [...]
może to dziwne pytanie ale czy kwasy tłuszczowe jednoinenasycone to omega-3 a kwasy tłuszczowe wielonienasycone to omega-6 i jakie to kwasy tłuszczowe nasycone ????
[...] jedzenia. Defenzol jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny Omega-3. W naszej codziennej diecie, opartej o żywność produkowaną masowo, kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 pojawiają się w dalece niewystarczających ilościach. Do tej pory ze względu na antycholesterolową propagandę wszystkie tłuszcze zostały [...]
[...] się w głębokich warstwach skóry właściwej i poniżej w tkance łącznej, gdzie znajdują się komórki tłuszczowe, pełniące rolę zbiorników energii. Komórki gromadzą cukier i kwasy tłuszczowe dostarczane przez krew, tworząc z nich związek, zwany trójglicerydem. Po pewnym czasie następuje rozpad tego związku. Jeśli proces rozpadu nie przebiega [...]
[...] tłuszczowe mogą zostać natychmiast spalone w celu wytworzenia energii, bądź mogą zostać wykorzystane do tworzenia glukozy w procesie zwanym glikogenezą. Z tego co wiem, to kwasy tłuszczowe nie mogą zostac przetworzone u człowieka na glukozę, potrzebny by był do tego cykl glioksylanowy, a ten występuje tylko u roślin. Taki bład w artykule... To [...]
[...] trawienny, nabłonek jelitowy, pobudzają odnowę kosmków jelitowych. Trwają nawet badania nad wykorzystywaniem ich w leczeniu zamkniętym przewlekłych chorób jelit. Dalej, kwasy średniołańcuchowe (zwane MCT), to kwasy od C6-C10/C12 (granica jest umowna, bo C6 zachowuje się częściowo jak MCT, a częściowo jak SCT, czyli krótkołańchowy, podobnie [...]
[...] i nasyconych kwasów tłuszczowych, co też już wyżej zostało podkreślone. Pod tym względem jest zbliżone do mięsa dzikich zwierząt. Czy w takim razie ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe powinniśmy sięgać jednak po mięso zwierząt z chowu przemysłowego? Tak naprawdę w praktyce trudno jest tak zaplanować żywienie, by nasycone kwasy tłuszczowe [...]